Prijeđite na glavni sadržaj

Karolj Skala dobitnik je Nagrade za životno djelo Akademije tehničkih znanosti Hrvatske

24.6.2022.
Karolj Skala dobitnik je Nagrade za životno djelo Akademije tehničkih znanosti Hrvatske

dr. sc. Karolj Skala dobitnik je Nagrade za životno djelo Akademije tehničkih znanosti Hrvatske

Na 44. redovitoj godišnjoj skupštini Akademije tehničkih znanosti Hrvatske dr. sc. Karolju Skali dodijeljena je Nagrada za životno djelo 'Moć znanja'. Nagrada se dodjeljuje članu Akademije, istaknutom znanstveniku za njegov cjelokupan znanstveno-istraživački rad u području tehničkih znanosti i za višegodišnji doprinos napretku struke, s osobitim naglaskom na primjenu rezultata istraživačkog rada. 

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se u obliku povelje i medalje Akademije i odgovarajućeg novčanog iznosa.

Akademik Karolj Skala je znanstveni savjetnik i redoviti profesor u trajnom zvanju. Osnivač Centra za informatiku i računarstvo na Institutu Ruđer Bošković.

Od 1989. godine predaje na Sveučilištu u Zagrebu, na poslijediplomskom studiju Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Grafičkog fakulteta u Zagrebu. Istraživački interes je obuhvača različita područja od optoelektronike, laserske tehnike, znanstvene vizualizacije, distribuiranog računarstva, eSciences (ICST) i Data science aplikacija.

Razvio je veliki broj kompleksnih optoelektroničkih i laserskih uređaja za vojnu primjenu prema najvišim standardima. Istraživanjem i razvojem namjenskih uređaja je ostvario veliki tržišni učinak.

Dao je značajan doprinos u izgradnji znanstvene infrastrukture od IRB Kampus mreže, inicijator je i suvoditelj CRO GID projekta, uspostave SEE GRID nacionalnog čvora, uspostave EGEE čvora, EU EGI Grid infrastrukture, eScience EOSC Hub servisa, Euro HPC centra kompetencija, uspostave RBI DIH i EBSI čvora na IRB-u.

Koordinira radnu aktivnost Znanstvenog centra izvrsnosti - Data Science. Razvija paradigmu Dew Computing unutar hijerarhije distribuiranih usluga Dew-Fog-Cloud.

Predsjednik je programskog odbora MIPRO. Nacionalni koordinator četiri COST projekata. Suradnik ili voditelj u pet EU FP6, šest EU FP7 i deset EU Horizon 2020 projekata.

Član je Mađarske akademije znanosti i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Dobitnik je godišnje nagrade za znanost Mađarske Akademije znanosti za 2015.

Dobitnik je Državne nagrade za znanost Hrvatske za 2016. Primio nagradu Akademije tehničkih znanosti Hrvatske za životno djelo 'Moć Znanja' 2022. godine.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.