Prijeđite na glavni sadržaj

Na IRB-u predstavljen 37 milijuna kuna vrijedan projekt „BioProspecting Jadranskog mora“

Projekt izravno otvara nova radna mjesta, poboljšava uvjete za razvoj novih procesa, tehnologija i biotehnoloških postupaka te proizvoda, a stvaranjem istraživačke platforme za rad na ciljanim istraživanjima omogućuje transfer znanja u gospodarstvo
12.1.2018.
Na IRB-u predstavljen 37 milijuna kuna vrijedan projekt „BioProspecting Jadranskog mora“

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB), vodećoj hrvatskoj znanstveno – istraživačkoj instituciji, predstavljen je projekt „BioProspecting Jadranskog mora“ za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u vrijednosti od 36.941.965 kuna u cijelosti financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Osim predstavnika IRB-a, svečanom predstavljanju nazočili su i državni tajnik za znanost i strukturne fondove Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Olivera Majić, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric.

Projekt „BioProspecting Jadranskog mora“ odnosi se na jačanje kapaciteta Centra izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro) pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož - Rakovac kroz provođenje vrhunskih interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora s ciljem dobivanja biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Njime će se ostvariti suradnja s međunarodnim institucijama te omogućiti transfer tehnologije u gospodarstvo jer biotehnološka industrija prirodnih spojeva predstavlja brzorastuće tržište koje će značajno pomoći i u rastu cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Tijekom pet godina trajanja, na projektu će izravno biti uključeno 65 znanstvenika trenutno zaposlenih u institucijama zajednice prijavitelja, a predviđa se i zapošljavanje 10 novih doktoranada te 10 novih poslijedoktoranada. Inače, BioProCro centar okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva, ekologije, a ovakva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinose inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.

Projekt će omogućiti i zapošljavanje 20 mladih znanstvenika koji će se tijekom trajanja projekta educirati i razvijati znanja o biološkoj i kemijskoj raznolikosti, biološkom potencijalu te bioprocesnom inženjerstvu

Provedba projektnih aktivnosti u sklopu projekta „BioProspecting Jadranskog mora“ po prvi put okuplja sve hrvatske istraživačke skupine koje istražuju bioaktivne spojeve izolirane iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana, a osim Instituta Ruđer Bošković, partneri na projektu uključuju i Prehrambeno - biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, UNIRI Sveučilište u Rijeci, Kemijsko -tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Prehrambeno - tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku.

„Cilj naših istraživanja u Znanstvenom centru izvrsnosti BioProCro stvaranje je snažne znanstvene baze za istraživanja i održivo iskorištavanje biološkog i kemijskog potencijala tvari iz mora kao važnog cilja strategije razvoja te istovremeno očuvanje biološke raznolikosti bioresursa potrebnih za razvoj novih proizvoda u nizu industrija poput farmaceutske, prehrambene ili kozmetičke koje imaju i značajan gospodarski potencijal, kako za domaće, tako i inozemno poslovno okruženje. Sve to rezultirat će i umrežavanjem hrvatskih znanstvenika u europski istraživački prostor, što je važan dio strategije „Europe 2020“ i Inovacijske unije.

Projekt će omogućiti i zapošljavanje 20 mladih znanstvenika koji će se tijekom trajanja projekta educirati i razvijati znanja o biološkoj i kemijskoj raznolikosti, biološkom potencijalu te bioprocesnom inženjerstvu, a kao takvi doprinijet će i većoj povezanosti znanosti i gospodarstva te biti i konkurentniji na tržištu rada“, izjavila je voditeljica projekta „Bioprospecting Jadranskog mora“ i Znanstvenog centra izvrsnosti BioProCro dr. sc. Rozelindra Čož – Rakovac s Instituta Ruđer Bošković.

Financijska sredstva dodijeljena su po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava „Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti“, financirana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Posredničko tijelo prve razine bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je posredničko tijelo druge razine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Sadržaj ove objave za medije isključiva je odgovornost IRB-a

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.