Prijeđite na glavni sadržaj

Nadogradnja IRB-ovog Panoramskog uređaja za ozračivanje gama zračenjem 60Co

7.11.2013.
Nadogradnja IRB-ovog Panoramskog uređaja za ozračivanje gama zračenjem 60Co

Znanstvenicima Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD) odobren je projekt Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) vrijedan 221.000 eura za nadogradnju jedinog pogona za zračenje na panoramskom izvoru 60Co u Hrvatskoj i regiji.

Nadogradnjom pogona značajno će se povećati kapaciteti za brojna interdisciplinarna znanstvena istraživanja, posebno u području modifikacija materijala, sinteze novih naprednih materijala zanimljivih iz područja nanotehnologije, kao i za pružanje komercijalnih usluga gospodarstvu. Dobivenim sredstvima će se provesti i postupak dobivanja certifikata po ISO standardima u skladu s EU zakonodavstvom što će otvoriti nove prilike i na tržištu Europske unije.

Radioaktivnost i zračenje dijelovi su prirodnog okoliša koji su postojali na Zemlji prije bilo kakvih oblika života. Ti fenomeni postali su dio života ljudi, a njihovo razumijevanje i pravilno korištenje uvelike je doprinijelo kvaliteti života te razvoju znanosti, industrije i medicine od njihovog korištenja kao izvora energije, preko upotreba u poljoprivredi, biotehnologiji i medicini pa sve do korištenja u području arheologije i konzervatorstva.

Korištenje zračenja u tehnikama obrade iznimno je važno u zdravstvenoj zaštiti i očuvanju okoliša jer zamjenjuje druge štetne postupke sterilizacije i dezinsekcije u kojima se koriste toksične i kancerogene kemikalije opasne za ljude i okoliš. Radijacijska metoda koja koristi ionizirajuće zračenje 60Co je učinkovita, jeftina, brza i sigurna metoda koja ne proizvodi radioaktivni otpad i time ne predstavlja nikakvu opasnost po okoliš.

Metoda

Metoda zračenja izvora kobalta-60 je učinkovita, jeftina, brza, čista i sigurna metoda za sterilizaciju, pasterizaciju i dekontaminaciju raznih materijala, koja se intenzivno koristi u znanosti i gospodarstvu.

Metoda funkcionira tako da visoku energiju ionizirajućeg zračenja, koju emitira radionuklidni izvor izotop 60Co, izravno apsorbiraju elektronski sustavi atoma i molekula što s maksimalnom djelotvornošću rezultira nastajanjem reaktivnih čestica koje iniciraju kemijske reakcije. Biološki učinci zračenja također su posljedica kemijskih promjena u živoj tvari. Ove promjene dovode do radijacijskih oštećenja DNA i staničnih membrana koja onesposobljuju stanice za njihovo daljnje razmnožavanje. Na temelju njegovog biocidnog djelovanja, namjernim izlaganjem mikrobiološki kontaminiranih materijala djelovanju ionizirajućeg zračenja, djelotvorno se uklanjaju mikroorganizmi nepoželjni u raznim materijalima.

Radijacijska sterilizacija, pasterizacija i dekontaminacija raznih materijala, od medicinske opreme i pomagala, farmaceutskih proizvoda, kozmetike i neke hrane, pa sve do predmeta iz kulturne baštine, intenzivno se već nekoliko desetljeća uspješno primjenjuje na našem Institutu.

LRKD je jedini laboratorij u Hrvatskoj koji se bavi fundamentalnim istraživanjima u radijacijskoj kemiji i dozimetriji, primijenjenim istraživanjima u dozimetriji, osobito u zaštiti od zračenja u medicini i zaštiti okoliša, te radijacijskom tehnologijom. Laboratorij raspolaže prostornom i materijalnom infrastrukturom koja jamči sigurno korištenje tehnika ozračivanja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.