Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovke sudjelovale na 13. međunarodnoj radionici o nadzoru ionizirajućeg zračenja u Japanu

22.12.2017.
Ruđerovke sudjelovale na 13. međunarodnoj radionici o nadzoru ionizirajućeg zračenja u Japanu

U japanskom gradu Oaraiju u prosincu se održala 13. međunarodna radionica o nadzoru ionizirajućeg zračenja na kojoj je sudjelovala i skupina znanstvenika iz Hrvatske, među kojima i znanstvenici Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD) Zavoda za kemiju materijala Instituta Ruđer Bošković.

Osim Ruđerovki dr. sc. Željke Knežević i dr. sc. Marije Majer koje su održale predavanja u području dozimetrije ionizirajućeg zračenja, na radionici je sudjelovalo više od 200 sudionika iz ukupno 24 zemlje koji su održali 31 predavanje, uz 54 znanstvena postera i panel raspravu na temu razvoja najnovijih tehnologija u području dozimetrije i brzog određivanja razine zračenja kod radioloških incidenata širih razmjera.

Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju IRB-a ima dugogodišnju uspješnu znanstvenu suradnju s tvrtkom Chiyoda Technol Corporation u području temeljnog i primjenjivog istraživanja u području luminiscentne dozimetrije koja se svake godine, počevši od 2007., revidira i potvrđuje kroz potpisivanje ugovora o suradnji. Ovo je jedan od najboljih primjera suradnje između hrvatskih i japanskih znanstvenih i poslovnih subjekata koji predstavlja i potencijal za povećanje sličnih oblika suradnje u budućnosti.

Međunarodnu radionicu o nadzoru ionizirajućeg zračenja ta japanska tvrtka organizira svake godine, uz sudjelovanje brojnih znanstvenika i stručnjaka iz područja osobne i medicinske dozimetrije, dozimetrije u okolini, zaštite od zračenja općenito, kao i nuklearne sigurnosti. 

LRKD je trenutno jedan od rijetkih laboratorija u Europi koji zahvaljujući suradnji s tvrtkom Chiyoda Technol Corporation posjeduje instrumentaciju i obavlja znanstvena istraživanja u području radiofotoluminescetne dozimetrije, a tijekom boravka u Japanu znanstvenike iz Hrvatske ugostio je i hrvatski veleposlanik Dražen Hrastić koji je posebno pohvalio desetogodišnju suradnju LRKD-a s japanskom tvrtkom.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.