Prijeđite na glavni sadržaj

Srednjoškolci istražuju fiziku čestica na 'Ruđeru' rame uz rame sa znanstvenicima CERN-a

21.3.2023.
Srednjoškolci istražuju fiziku čestica na 'Ruđeru' rame uz rame sa znanstvenicima CERN-a

Zahvaljujući 'Međunarodnom nastavnom danu za male istraživače (International Masterclasses), programu kojeg provodi CERN, Institut Ruđer Bošković (IRB) danas i sutra ugostit će četrdesetak srednjoškolaca koji će kroz zanimljivi program predavanja, radionica i istraživačkih zadatka doživjeti jedan radni dan znanstvenika na CERN-u. U sklopu ovog programa CERN-a svake godine, na jedan dan, više od 13.000 učenika u 60 zemalja posjećuje jedno od oko 225 sveučilišta ili istraživačkih instituta kako bi se upoznali s izazovima fizike čestica.

Posljednjih godina fizika čestica je jedno brzo napredujuće područje znanosti. Otkriće Higgsovog bozona na LHC-u u ljeto 2012. godine je privuklo veliku pažnju javnosti diljem svijeta. Srednjoškolci iz cijelog svijeta imaju priliku u sklopu Međunarodnog nastavnog dana istražiti ovu naprednu granu fizike i sudjelovati u analizi stvarnih podataka prikupljenih na LHC-u.

Na IRB-u se danas i sutra održava program za tridesetak srednjoškolaca, a prvi dan započeo je predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC akceleratoru, snimljenih CMS detektorom, nakon čega srednjoškolci imaju priliku analizirati podatke.

Vrhunac radnog dana je videokonferencija s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškolci u drugim gradovima diljem svijeta koji su taj dan analizirali podatke.

''Ovaj program CERN-a omogućava srednjoškolcima da u autentičnoj atmosferi steknu uvid u rad najvećeg Europskog laboratorija za fiziku čestica, nauče više o modernim istraživanjima u fizici čestica kroz lako razumljive prezentacije i radionice naših fizičara izravno uključenih u istraživanja na CERN-u. Kroz ovaj program nudi im se jedinstvena prilika da rade rame uz rame sa znanstvenicima'', istaknuo je dr. sc. Vuko Brigljević, voditelj Laboratorija za fiziku elementarnih čestica u Zavodu za eksperimentalnu fiziku IRB-a i organizator programa CERN Masterclasses, kojeg je na IRB-u pripremio i proveo s dr. sc. Dinkom Ferenčakom, doktorandicom Bhakti Chitroda, dr. sc. Krešimirom Jakovčićem, dr. sc. Tanjom Šuša dr. sc. Sašom Cecijem i dr. sc. Goranom Duplančićem.

Dr. sc. Vuko Brigljevic suradnju s CERN-om njeguje još od svojeg doktorata, te tu suradnju nastavlja i po povratku na Institut Ruđer Bošković da bi 2012. godine sa svojim kolegama s IRB-a, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu te Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjelovao u otkriću Higgsovog bozona.

Danas ukupno šest laboratorija iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku i Zavoda za teorijsku fiziku IRB-a surađuje s CERN-om kroz različite projekte i eksperimente.

Republika Hrvatska postala je i službeno pridružena članica CERN-a  2019. godine nakon što je potpisan sporazum o dodjeli Republici Hrvatskoj statusa pridružene zemlje članice CERN-a.

Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) najveći je istraživački laboratorij na svijetu, a osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njime upravlja dvadeset država. U njemu je zaposleno oko 2.500 ljudi, a preko 12.000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.