Prijeđite na glavni sadržaj

Stručna misija CERN-a posjetila IRB

3.5.2018.
Stručna misija CERN-a posjetila IRB

U sklopu trodnevnog posjeta Hrvatskoj Stručna misija CERN-a, predvođena direktoricom CERN-a za međunarodne odnose Charlotte Warakaulle, posjetila je danas Institut Ruđer Bošković (IRB). Tijekom posjeta održan je radni sastanak na kojem je predstavljena dosadašnja suradnja IRB-a i CERN-a te buduće aktivnosti.

Na IRB-u postoji duga povijest istraživanja u području fizike čestica, a prva suradnja s CERN-om ostvarena je 1986. godine na eksperimentima NA35 i NA44 te na projektu RD26: RICH Detector Development.

Tijekom godina suradnja je nastavljena na brojim eksperimentima i projektima poput eksperimenta OPERA, detektoru ALICE, eksperimentima NA49 / NA61 (SHINE), Axion Search: CAST – IAXO, eksperimentu CMS, CERN ISOLDE te MAGIC: High Energy Gamma Ray Astronomy.

Danas ukupno šest laboratorija iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku i Zavoda za teorijsku fiziku surađuje s CERN-om kroz različite projekte i eksperimente.

Također, IRB se nedavno pridružio projektu AIDA-2020. Cilj projekta je povezivanje vodećih europskih istraživačkih instituta u području fizike čestica. Na IRB-u će se nalaziti kao transnacionalni čvor za provođenje eksperimenata i testova u području karakterizacije detektora.

Suradnja s CERN-om odvija se i kroz projekt PaRaDeSEC te sudjelovanje u Znanstvenom centru izvrsnosti za napredene materijale i senzore i Znanstvenom centru izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave.

Nakon sastanka uslijedio je kraći obilazak Van de Graaff akceleratora i Laboratorija za fiziku visokih energija.

Europski laboratorij za fiziku čestica najveći je istraživački laboratorij na svijetu. CERN je 1954. osnovalo Europsko vijeće za nuklearna istraživanja (Conseil Europeean pour la Recherche Nucleaire – CERN), a nalazi se na francusko-švicarskoj granici, zapadno od Ženeve. U CERN-u je zaposleno oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika iz 580 institucija koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.