Prijeđite na glavni sadržaj

Stručnjaci o primjenama ionizirajućeg zračenja u biomedicini

14.6.2019.
Stručnjaci o primjenama ionizirajućeg zračenja u biomedicini

U organizaciji Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD) danas je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) završio bogat četverodnevni program radionice na temu primjene ionizirajućeg zračenja u biomedicini koja je okupila 25 stručnjaka iz 15 suradnih ustanova iz Europe i svijeta.

Znanstvenici LRKD-a organizirali su ovu radionicu u okviru regionalnog projekta Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) 'Enhancing Standardized Radiation Technologies and Quality Control Procedures for Human Health, Safety, Cleaner Environment and Advanced Materials'.

Cilj radionice bio je predstaviti sve prednosti primjene ionizirajućeg zračenja za sinteze, modifikacije i razvoj novih biomaterijala u biokemijske i medicinske svrhe. Program je obuhvatio prezentacije i diskusije o interdisciplinarnim istraživanjima i potencijalnoj primjeni zračenja na biomaterijale.

U sklopu radionice prikazan je pregled temeljnih istraživanja iz radijacijske kemije i tehnologije polimera, prikazani su teoretski i praktični procesi za sintezu i modifikaciju polimera s primjenom zračenja, a posebno je zanimljivo bio predstavljanje rezultata najnovijih primijenjenih istraživanja i najvažnijih postignuća u nastajanju polimernih biomaterijala (hidrogelni zavoj za rane, hidro (nano) gelovi).

Radionicu je službeno otvorio ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith koji je nakon izraza dobrodošlice svim sudionicima iskoristio priliku istaknuti uspješan rad tima LRKD-a pod vodstvom dr. sc. Branke Mihaljević. Tom je prilikom dr. Smith podsjetio da je LRKD prošle godine obilježio 60 godišnjicu svojeg rada te istaknuo kako je to jedini laboratorij na IRB-u koji je od samih njegovih početaka bio i ostao prepoznatljiv po svojoj metodologiji i problematici, odnosno u ovom slučaju po radijacijsko-kemijskim istraživanjima različitih materijala.

''Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju do danas je ostao jedini laboratorij u zemlji koji provodi temeljna i primijenjena znanstvena istraživanja u području radijacijske kemije, dozimetrije i obrade ionskim zračenjem. Štoviše, ovo je zapravo jedini laboratorij u zemlji koji posjeduje sofisticiranu opremu i infrastrukturu, kao i vrijedne stručnjake, koji su neophodni za sigurnu i učinkovitu uporabu navedenih metoda u istraživanju.'' – istaknuo je dr. Smith.

U svom šest desetljeća bogatom radu i djelovanju, Laboratorij je do sada stekao brojna priznanja kako znanstveno-akademske zajednice, tako i svojih korisnika i partnera, među kojima svakako treba spomenuti priznanje IAEA-e koja je etanol - klorbenzenski dozimetrijski sustav, koji su osmislili znanstvenici LRKD- a 2009. godine, proglasila trećim najraširenijim dozimetrijskim sustavom u istraživačkim i industrijskim uređajima za ozračivanje diljem svijeta. Ovaj kemijski sustav je prihvaćen kao zajednička ASTM i ISO norma (ISO/ASTM 51538:2018).

Povrh toga, zahvaljujući timu znanstvenika iz LRKD-a Hrvatska se svrstala među tek nekoliko europskih zemalja, poput Francuske, Poljske i Rumunjske, koja uspješno kroz dugi niz godina koristi radijacijske metode u zaštiti objekata kulturne baštine.

Nastavljajući svoju misiju jačanja znanstvene izvrsnosti, LRKD je nedavno nabavio sofisticiran instrument za lasersku pulsnu spektroskopiju (Nd: YAG laser + spektrometar LP980, Edinburgh Instr.) Zbog svojih širokih mogućnosti nova LPF instrumentacija omogućit će otvaranje novih tema iz područja kemije i mehanizama reakcija slobodnih radikala komplementarnih s primjenom gama radiolize u LRKD-u, te otvoriti mogućnosti novih suradnji i znanstvenih projekata kako u Hrvatskoj, tako i međunarodnoj znanstvenoj zajednici, na jedinstvenim temama iz područja istraživanja u kemiji bioradikala, fotokemiji, fotofizici, biokemiji, a s posebnim naglaskom na primjenama u farmaciji i medicini.

''Kontinuiranom nadogradnjom znanstvenih kapaciteta LRKD jača svoju prepoznatljivost na nacionalnoj i globalnoj razini. Stoga bih iskoristio ovu priliku i zahvalio se timu znanstvenika i dr. Mihaljević što svojim radom kontinuirano jačaju kvalitetu svojih znanstvenih istraživanja.'' – zaključio je dr. Smith uz posebnu zahvalu IAEA-i na kontinuiranoj potpori i izvrsnoj suradnji na projektima i nadogradnji istraživačke infrastrukture laboratorija.

Povrh navedenih tema sudionici su raspravljali i o doprinosima radijacijske tehnologije bankama krvi i tkiva, o sterilizaciji medicinske opreme i pribora, radijacijskim tehnikama i njihovim zahtjevima u primjeni itd.

Posebnost ove radionice se sastoji u tome što su se na inicijativu upravo tima znanstvenika iz LRKD-a po prvi put okupili stručnjaci koji se bave kako sintezom tako i primjenom novih materijala u medicinske svrhe.

''Primjenom ionizirajućeg zračenja kao napredne metode za sintezu ili modifikaciju biomaterijala postiže se višestruka korist. Osim sinteze istovremeno se novi materijal i sterilizira za medicinsku primjenu, ako uopće koriste se minimalne količine otapala, dodatne energije nisu potrebne, nema otpada.'' – objašnjava dr. Branka Mihaljević, voditeljica LRKD-a.

''Po završetku radionice sudionici su zaključili da je tema radionice iznimno važna s aspekta razvoja novih biomaterijala, te da je nužno stečena znanja i iskustva dalje širiti kroz edukacijske programe, zajedničke znanstvene suradnje i projekte i razmjene studenata i mladih znanstvenika.

Slijedom toga, budući se na otvoreni poziv za sudjelovanje u ovoj radionici odazvao vrlo mali broj stručnjaka iz područja medicine (posebno onih s interesom za transplatacije tkiva, implantate, banke tkiva i kosti itd.) sudionici su predložili pokretanje inicijative za organizacijom svojevrsnog nastavka ove naše radionice na jednoj od institucija s najvećim uspjehom u istraživanjima biomaterijala s primjenom zračenja kao efikasne i u nekim slučajevima jedino moguće metode sinteze.'' – zaključila je dr. Mihaljević.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.