Prijeđite na glavni sadržaj

Svečano otvorena Laboratorijska jedinica za procjenu biološkog potencijala supstanci iz mora i slatkih voda

6.12.2019.
Svečano otvorena Laboratorijska jedinica za procjenu biološkog potencijala supstanci iz mora i slatkih voda

Danas je na Institutu Ruđer Bošković (IRB), u okviru Znanstvenog centra izvrsnosti za Bioprospecting Jadranskog mora (Centar BioProCro), svečano otvorena Laboratorijska jedinica za procjenu biološkog potencijala supstanci iz mora i slatkih voda (BioPot). Uređenje prostora Laboratorijske jedinice financirao je Grad Zagreb u iznosu od 980.000 kuna.

Ovim sredstvima financirano je uređenje izmještenog prostora odnosno građevinski radovi koji se odnose na stolariju, podove, električne instalacije, vodu, sustav za grijanje i hlađenje prostora.

Laboratorijsku jedinicu danas su svečano otvorili Rozelindra Čož-Rakovac, voditeljica Centra BioProCro, ravnatelj IRB-a David M. Smith i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uz prigodna obraćanja Tome Antičića, državnog tajnika za znanost i strukturne fondove u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Spomenke Đurić, državne tajnice u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

"Laboratorijska jedinica će biti korištena za smještanje bioreaktorskih postrojenja za uzgoj mikroalgi. Mikroalge koje će se uzgajati imaju veliki biološki potencijal i mogućnosti primjene u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji te u energetici." - pojasnila je voditeljica Centra BioProCro dr. Čož-Rakovac.

„Kad dođete u Lisinski, došli ste u hram hrvatske glazbe, kad dođete u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, došli ste u hram hrvatske knjige, a kad dođete u Institut Ruđer Bošković, stigli ste u centar hrvatske znanstvene izvrsnosti,“ - izjavio je gradonačelnik Bandić. Istaknuo je, također, kako Grad Zagreb kontinuirano ulaže u znanost i inovacije.

Ravnatelj IRB-a dr. David M. Smith zahvalio je Gradu Zagrebu na prepoznavanju važnosti znanstvenih istraživanja, a posebice na financijskoj pomoći kojom je realizirana gradnja novog objekta.

Dr. Smith je istaknuo da je „lajt motiv“ znanstvenih centara izvrsnosti upravo suradnja i to na svim nivoima. Od suradnje između različitih znanstvenih disciplina (fizike, kemije, biologije, istraživanja mora i okoliša i računarstva), istraživačkih organizacija koje uz IRB kao nositelja Centra, imaju veliku ulogu u istraživačkoj potpori (Sveučilište u Rijeci, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu te Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku) do financijske podrške Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Grada Zagreba. Istaknuo je i važnost suradnje sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje koja ima kontrolnu ulogu u projektu.

Centar BioProCro predstavlja jedinstven trans-disciplinarni centar za biotehnološko istraživanje Jadranskog mora u Republici Hrvatskoj i predstavlja uspješan primjer tzv. Triple Helix sustava koji uključuje suradnju lokalne samouprave, znanstvenih ustanova i partnera iz gospodarstva.  

Centar BioProCro, ukupne vrijednosti 37.775.735 kuna, okuplja istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva, ekologije i predstavlja prvi strukturirani (nacionalni) i organizirani pokušaj pristupa resursima hrvatskog morskog sustava, kako bi se ubrzao i pojednostavio proces otkrivanja i vrednovanja prirodnih spojeva, biomaterijala i bioaktivnih tvari iz hrvatskog morskog okoliša s velikim potencijalom primjene u industriji.

Financijska sredstva za projekt dodijeljena su po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava 'Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti', financirana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Posredničko tijelo prve razine bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je posredničko tijelo druge razine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.