Prijeđite na glavni sadržaj
Rezultati

Rezultati

Genski i proteinski ekspresijski profili prijenosnika Oatp1d1, Oct1 i Oat3 analizirani u embrijima i tkivima odraslih zebrica

Ekspresija mRNA transkripta istraživanih proteinskih prijenosnika u embrionalnim rzvojnim stadijima ribe zebrice (Danio rerio). Espresija je određena qPCR metodom u dva neovisna kruga izolacije RNA iz svakog od razvojnih stadija od zigote do 120 h nakon oplodnje. Razina transkripta za prijenosnik Oatp1d1 označena je plavom bojom, Oct tamno narančastom, a Oat3 sivom bojom linije (crveni okvir u legendi grafikona). MNE – mean normalized expression.

Ekspresija mRNA transkripta istraživanih proteinskih prijenosnika u različitim tkivima odraslih, spolno zrelih riba zebrica (Danio rerio) starih 90-100 dana. Ekspresija je određena qPCR metodom u dva neovisna kruga izolacije RNA iz svakog od tkiva (udružena su tkiva od 5-7, a u slučaju bubrega 10-12 odraslih zebrica). Razine transkripta za prijenosnike Oat3, Oct1 i Oatp1d1 označene su zelenim okvirom unutar tablice. MNE – mean normalized expression.

Prikaz proteinske ekspresije membranskog transportera Oatp1d1 u tkivima odrasle zebrice, embrijima (5 dpf) i kontrolnim stanicama FlpIn293/Oatp1d1 u odnosu na negativnu kontrolu (mock). Specifični signal detektiran je primjenom novorazvijenog i verificiranog protutijela na očekivanim veličinama između 75 i 100 kDa.

Prikaz proteinske ekspresije membranskog transportera Oct1 u tkivima odrasle zebrice, embrijima (4 dpf) i kontrolnim stanicama FlpIn293/Oct1 u odnosu na negativnu kontrolu (mock). Specifični signal detektiran je primjenom novorazvijenog i verificiranog protutijela na očekivanoj veličini oko 75 kDa.

Prikaz proteinske ekspresije membranskog transportera Oat3 u tkivima odrasle zebrice (spolno zrele ženske i muške jedinke, udruženi uzorak od 5 jedinki). Specifični signal detektiran je primjenom novorazvijenog i verificiranog protutijela na očekivanoj veličini oko 100 kDa.

Razvijen homologni model za prijenosnike Mate3 i Mate6

Prikaz trodimenzionalne strukture Mate3 i Mate6 prijenosnika. Model je kreiran homolognim modeliranjem uz pomoć Alphafold 2 (Mate3) i Alphafold (Mate6) algoritma.

Evaluiran fenotip Oatp1d1 deficijentnih embrija i odraslih riba u usporedbi s
WT zebricama

Homozigotne jedinke embrija genetski deficijentnih za Oatp1d1 prijenosnik (oatp1d1 mutant; oatp1d1-/-) ne pokazuju letalni fenotip u embrionalnom razvoju i normalno se razvijaju do spolno zrelih jedinki. Razlika između oatp1d1-/- mutanti i jedinki divljeg tipa (wild type; WT) zamijećena je u pigmentaciji embrija tijekom embrionalnog razdoblja počevši od 24 hpf (hours post fertilization) nadalje. Zamijećeno je da su jedinke divljeg tipa tamnije od oatp1d1-/- embrija, s naglašenijom žutom nijansom tijela divljih jedinki.

Dorzalni prikazi a) četverodnevnih embrija zebrice divljeg tipa s tamnijom pigmentacijom i vidljivo većom zastupljenošću žutih pigmenata; b) embrij oatp1d1-/- mutante.

DANIOTRANS - Razumijevanje (eko)toksikološke uloge odabranih SLC i MATE transportnih proteina zebrice (Danio rerio) korištenjem metoda funkcionalne...

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.