Prijeđite na glavni sadržaj

Antibiotička rezistencija u uređajima za obradu otpadnih voda u Hrvatskoj - naglasak na beta-laktamaze proširenog spektra i karbapenemaze (WasteCare)

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Šifra projekta
IP-2019-04-5539
Iznos financiranja
1.238.550,00
HRK
Datum početka
1.1.2020.
Datum završetka
31.12.2023.
Status
Aktivan

Antibiotička rezistencija u uređajima za obradu otpadnih voda u Hrvatskoj - naglasak na beta-laktamaze proširenog spektra i karbapenemaze (WasteCare)

Antibiotička rezistencija u uređajima za obradu otpadnih voda u Hrvatskoj - naglasak na beta-laktamaze proširenog spektra i karbapenemaze (WasteCare)

Budući da rezistencija bakterija na antibiotike (AR) predstavlja značajnu prijetnju globalnom zdravlju, jedan od ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije je integrirani nadzor AR u svim sektorima, uključujući i okoliš. U gradskim sredinama najvažniji rezervoari AR su postrojenja za obradu otpadnih voda (POV-a). Kroz interdisciplinarni pristup, projekt WasteCare je osmišljen da procjeni ulogu POV-a u širenju bakterija i gena koji ispoljavaju rezistenciju na kritično važne antibiotike u humanoj medicini, cefalosporine III. generacije i karbapeneme. Primijenit ćemo kvantitativni PCR za procjenu prevalencije gena za ß-laktamaze proširenog spektra (ESBL) i karbapenemaze te odabranih patogena kao potencijalnih nositelja tih gena u otpadnim vodama iz različitih POV-a u RH tijekom dvije sezone. Istodobno ćemo procijeniti prevalenciju E. coli i drugih koliformnih bakterija koje proizvode ESBL i karbapenemaze uzgojem na selektivnim podlogama. To će nam omogućiti procjenu lokalnih trendova AR u POV-a i njihovu sposobnost uklanjanja ciljnih gena i bakterija. Ovakav kvantitativni pristup bit će osnova za daljnje epicPCR analize kojima ćemo identificirati bakterije koje posjeduju gene za karbapenemaze u POV-a. To će, u kombinaciji sa izolacijom i fenotipskom te molekularnom karakterizacijom izoliranih enterobakterija, biti ključno za razumijevanje glavnih bakterijskih vrsta odgovornih za širenje AR putem otpadnih voda. U konačnici, prijenos plazmida koji proizvode ESBL i karbapenemaze direktno iz bakterija otpadnih voda u E. coli kao recipijent i njihovo kompletno sekvenciranje, bit će ključno za donošenje zaključaka o mogućoj razmjeni AR od najvećeg kliničkog prioriteta između okolišnih i bolničkih rezervoara. Vjerujemo da će dobivena saznanja imati vitalne implikacije na razvoj učinkovitih strategija upravljanja otpadnim vodama kako bi se smanjilo širenje AR preko okolišnih puteva.

Ostali suradnici

1. Dr.sc. Ivana Babić, znanstvena suradnica - Institut Ruđer Bošković, Zagreb

2. Dr.sc. Ines Sviličić Petrić, viša znanstvena suradnica - Institut Ruđer Bošković, Zagreb

3. Ana Puljko, doktorandica -- Institut Ruđer Bošković, Zagreb

4. Dr.sc. Ana Šimatović, postdoktorandica - Institut Ruđer Bošković, Zagreb

5. Dr.sc. Milena Milaković, postdoktorandica - Institut Ruđer Bošković, Zagreb

6. Dr.sc. Tamara Jurina, docentica - Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu

7. Dr.sc. Ana Maravić, izv. prof. – Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Splitu

8. Dr.sc. Marko Jelić, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Zagreb

9. Josipa Kosić-Vukšić, Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Zagreb

10. Dr.sc. Gisle Vestergaard, Technical University of Denmark, Denmark

11. Dr.sc. Marko Virta, University of Helsinki, Finland

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.