Prijeđite na glavni sadržaj

IRB nagradio najbolje znanstvenike

22.12.2016.
IRB nagradio najbolje znanstvenike

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) održana je Svečana dodjela Godišnjih nagrada za znanstvenu izvrsnost. Ukupno su dodijeljene 22 nagrade znanstvenicima za najbolji znanstveni rad objavljen u 2015. godini. Osim godišnjih nagrada dodijeljena su i posebna priznanja za izniman doprinos znanstvenoj izvrsnosti i prepoznatljivosti IRB-a voditeljima Znanstvenih centara izvrsnosti i to Znanstvenom centru izvrsnosti za bioprospecting mora (BioProCro) i Centru izvrsnosti za napredne materijale i senzore (CEMS) te projektima u popularizaciji znanosti.

''Godišnje nagrade IRB dodjeljuje izvrsnim znanstvenicima za najbolje znanstvene radove, a s ciljem poticanja kreativnosti i inovativnosti znanstvenika te, dugoročno, stvaranjem djelotvornog poticajnog znanstvenog sustava koji će stimulirati konkurentnost i počivati na najsposobnijim znanstvenicima.'' – obrazložio je predsjednik Znanstvenog vijeća IRB-a dr. sc. Miroslav Plohl te čestitao svim nagrađenima.

Laureatima je čestitao i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić. U svojem pozdravu okupljenima istaknuo je kako mu je čast biti u stožernoj hrvatskoj znanstvenoj ustanovi, u Institutu koji svojom znanstvenom produktivnošću i projektnom uspješnošću u istraživanjima te kvaliteti znanstvenoga kadra ne pridonosi samo jačanju ugleda IRB-a u Europi i svijetu, već i hrvatske znanstveno-akademske zajednice u cjelini.  

Nakon što se iskreno zahvalio i čestitao svim nagrađenima, dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj IRB-a, prije same dodjele nagrada iskoristio je priliku kako bi resornog ministra i sve uzvanike podsjetio i na ostale uspjehe IRB-a.

Dr. Antičić je podsjetio kako je IRB u razdoblju od 2013. prošao intenzivno razdoblje restrukturiranja i donošenje brojnih internih pravilnika s ciljem postizanja izvrsnosti, što je doprinijelo da se u 2015. godini nametne kao vodeći u povlačenju sredstava iz OBZOR2020 programa.

Štoviše, tijekom posljednje dvije godine IRB je iz ovog europskog fonda povukao 53 milijuna kuna. Osim toga, tu je i šezdeset projekta Hrvatske zaklade za znanost (HrZZ) vrijednih 48,8 milijuna kuna,  četiri projekta UKF-a vrijednih 5 milijuna kuna te samo u 2016. godini ukupno devet projekata u sklopu HAMAG BICRO programa Provjere inovativnog koncepta (PoC) i Program ureda za transfer tehnologije (UTT) vrijedna 3,2 milijuna kuna.

Novi projekti u 2017. godini

U narednoj 2017. godini na IRB, upravo zahvaljujući Znanstvenim centrima izvrsnosti stiže investicija od 10 milijuna eura. Također, 2017. godine trebala biti gotova studija izvodljivosti za projekt 'Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu' (O-ZIP). To znači da se krajem godine očekuje pokretanje natječaja, što je put do početka projekta i investicije od 63 milijuna eura na IRB-u.

Unatoč konstantom smanjenju sredstava za hladni pogon na IRB se prilijevaju višemilijunski projekti, a što bi tek bilo moguće s povećanim izdvajanjima za znanost i istraživanje, zapitao se pred ministrom dr. Antičić i dodao: ''Preporuka Europske komisije jest da rezultati i izvrsnost koreliraju sa priljevom sredstava, nažalost, s obzirom na činjenicu da su se u posljednjih nekoliko godina u slučaju IRB-a sredstva prepolovila, možemo zaključiti da u Hrvatskoj taj sustav ne vrijedi. Ispada da ukoliko imate puno projekata i izvrsne znanstvenike, ulaganja od strane države vam nisu potrebna. Međutim, to nije održiv sustav jer teško da ćete moći raditi izvrsnu znanost ukoliko nemate ni za grijanje.'' – naglasio je dr. Antičić.

''Naredne četiri godine ključne su za realizaciju strukturnih projekata. Ovaj saziv Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) ima povijesnu ulogu za realizaciju ključnih ciljeva RH.'' – istaknuo je dr. Antičić i zaključio kako se promjene neće dogoditi uz pomoć nekog čarobnog štapića, već samo uz puno rada – ''IRB stoga nudi partnerstvo MZO-u na putu obnove i jačanja RH znanosti i gospodarstva.''

Zadaća je Ministarstva osigurati potpunu promjenu dosadašnjih trendova slabog investiranja u znanost

U svojoj pozdravnoj riječi resorni ministar prof. dr. Pavo Barišić objasnio je kako želi obnoviti i ojačati partnerski odnos Ministarstva znanosti i obrazovanja i Instituta Ruđer Bošković. ''U svojim sam dosadašnjim razgovorima s akademskom zajednicom naglašavao kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja želi obnoviti i ojačati naš međusobni partnerski odnos te kako je zadaća Ministarstva osigurati potrebnu promjenu dosadašnjih trendova i povećanje nacionalnoga proračunskog financiranja znanosti i visokog obrazovanja. Zadovoljan sam što mogu istaknuti da su ti pomaci u sklopu Državnoga proračuna za 2017. godinu i ostvareni'' - rekao je ministar Barišić.

Ministrova čestitka izvrsnim znanstvenicima!

U tom segmentu jačanja suradnje znanosti i gospodarstva ministar je posebno istaknuo ključnu ulogu kapitalnog projekta Instituta O-ZIP, vrijednog preko 63 milijuna eura, koji Institut priprema za financiranje iz strukturnih fondova, a čiji je cilj potaknuti transfer znanstvenih istraživanja u industriju stvaranjem infrastrukture za produkciju inovativnih i konkurentnih proizvoda. ''Prepoznajući važnost ovoga projekta na državnoj razini, projekt je uvršten u Operativni program na razini Republike Hrvatske'' - istaknuo je ministar Barišić i zaključio ''Radujem se našem zajedničkom naporu u ostvarivanju ovih ciljeva i daljnjem poticanju izvrsnosti te danas posebno još jednom zahvaljujem i čestitam svima nagrađenima koji svojim radom doprinose izvrsnosti Instituta.''

Institut Ruđer Bošković nagradu je dodijelio u dvije kategorije - nagradu za najbolji znanstveni rad objavljen od strane znanstvenika Instituta koji nije imao doktorat u trenutku objave rada i drugoj kategoriji - nagradu za najbolji znanstveni rad objavljen od strane znanstvenika Instituta godini koji je imao doktorat u trenutku objave rada. Pored godišnjih nagrada dodijeljena su posebna priznanja za doprinos znanstvenoj izvrsnosti i prepoznatljivosti instituta kao i popularizaciju znanosti.

Imena dobitnika nagrada možete pogledati ovdje.

Institut Ruđer Bošković čestita svim nagrađenima!

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.