Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovci - predavači na ljetnim školama kemije u Rijeci

Nedavno su u Rijeci uspješno održane dvije ljetne škole kemije, jedna za studente i jedna za srednjoškolce
10.9.2021.
Ruđerovci - predavači na ljetnim školama kemije u Rijeci

Već petu godinu zaredom posljednje dane ljetnih praznika grupa ambicioznih srednjoškolaca, studenata, nastavnika i znanstvenika provodi u riječkim učionicama, predavaonicama i kemijskim laboratorijima.

Ove su godine prvi put, umjesto uobičajeno jedne, održane dvije ljetne škole kemije: Ljetna škola kemije za studente, čiji je domaćin bio Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, i Peta ljetna škola kemije za srednjoškolce kojoj je domaćin bila Prirodoslovna i grafička škola Rijeka.

Obje je škole, studentsku i srednjoškolsku, organizirao i vodio doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar, zaposlen na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, a među predavačima na ove dvije škole sudjelovalo je još petero ruđerovaca: Dajana Barišić, mag. chem., dr. sc. Alen Bjelopetrović, dr. sc. Zlatko Brkljača, prof. dr. sc. Srećko Valić i dr. sc. Robert Vianello.

Raznoliki program i pokusi!

Ljetna škola kemije za studente održana je na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci od srijede 25. do nedjelje 29. kolovoza i na njoj je sudjelovalo 28 studenata s više domaćih i inozemnih sveučilišta. Nakon toga, od nedjelje 29. kolovoza do petka 3. rujna, u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka održana je sada već tradicionalna Peta ljetna škola kemije za srednjoškolce. Na njoj je sudjelovalo 18 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske, odabranih prema kriteriju sudjelovanja na državnim natjecanjima iz kemije.

Na obje se škole program aktivnosti sastojao od predavanja i vježbi u kemijskom laboratoriju s naglaskom na sadržaje koji se ne obrađuju u okviru redovne nastave kemije. Neke su od aktivnosti bile  dio ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja.

Teme predavanja su bile raznolike: od hrvatskoga kemijskog nazivlja, preko mehanokemije, fotokemije, katalize i računalne kemije pa sve do života i djela slavne kemičarke i nobelovke Marie Skłodowske Curie.

Dio programa jedne i druge škole kemije provodio se u kemijskom praktikumu. Srednjoškolci su bili podijeljeni u dvije grupe, početnu i naprednu, a teme su laboratorijskih vježbi bile: kvalitativna analiza vodenih otopina anorganskih soli, odjeljivanje smjese organskih spojeva ekstrakcijom, priprava i titrimetrijska analiza polijodidnih soli, praćenje tijeka kemijske reakcije spektrofotometrom te priprava i redukcija jednog organskog spoja.

Veliki interes srednjoškolaca: Odabrani najbolji od najboljih!

Za Petu ljetnu školu kemije i ove se godine kao i prethodne prijavilo više učenika nego što ih se moglo primiti pa je od prijavljenih odabrano osamnaestero najboljih prema kriteriju da su barem jednom sudjelovali na Državnom natjecanju iz kemije. Najviše je polaznika pristiglo iz XV. gimnazije Zagreb i iz Gimnazije Josipa Slavenskog, Čakovec, a osim učenika iz Zagreba i Čakovca bilo ih je iz Splita, Koprivnice i Rijeke.

Dio predavača s IRB-a.

Zamolili smo dvoje polaznika Pete ljetne škole kemije za srednjoškolce da nam prenesu svoje dojmove. Evo što su nam rekli.

"Ovo je peti put da sudjelujem na školi kemije, prethodnih sam godina sudjelovao na 2 ljetne i 2 zimske škole. Nažalost, nedovoljno se u srednjoj školi rade pokusi iz kemije, doduše za mene koji se znanošću planira baviti upitno je bi li 2 školska sata kemije tjedno, koliko imam u svojem gimnazijskom programu, uopće bila dovoljna. Smatram da je izvrsna prilika otkriti što znači da je znanost eksperimentalna, da nisu samo suhoparne činjenice navedene da se ne ulazi u detalje, što je dojam koji mnogi učenici nažalost imaju o kemiji u srednjoj školi. 

Za mene je zabavno raditi u laboratoriju, biti okružen onime o čemu učim i istražujem u slobodno vrijeme. Predavanja su mi također zanimljiva, predočuju mi kako znanost i primjena znanosti izgledaju danas, te mi daju nadu za budućnost. Smatram da je velik dio moje motivacije da se bavim znanošću u budućnosti potekao upravo iz ovakvih događaja te bih volio i da buduće generacije vide ljepotu u tomu, kao što je meni omogućeno da vidim,"  rekao je Jasmin Jašarević, maturant XV.  gimnazije Zagreb i jedan od hrvatskih predstavnika na Međunarodnoj olimpijadi iz kemije

"Ovo mi je prvi put da sudjelujem na ovakvom događaju. Ugodno me iznenadila atmosfera, svi su željni znanja i jako pristupačni. Smatram da je eksperimentalni dio jako koristan te me naučio novim vještinama.  Predavanja koja su mi se osobito svidjela su ona koja povezuju kemiju s drugim znanostima, poput biologije i geologije. Želim i dalje imati priliku sudjelovati na ovakvim događajima," poručila je Suzana Škrabalo, maturantica XV. gimnazije Zagreb.

''Nije samo zanimanje srednjoškolaca za dodatnim sadržajima iz kemije nadmašilo mogućnosti uključivanja. Svake se godine sve veći broj studenata, od kojih su mnogi bivši polaznici ljetnih, jesenskih i zimskih škola kemije, raspituje za mogućnost sudjelovanja u školama kemije u ulozi predavača ili voditelja laboratorijskih vježbi.

Zbog velikog broja zainteresiranih nekoliko ih godina nije bilo moguće sve uključiti u programe ljetnih škola pa se postupno rađala ideja pokretanja zasebne ljetne škole kemije za studente na kojoj bi se studentima ponudili dodatni sadržaji iz kemije, kao i prilika da se upoznaju i povežu sa znanstvenicima, s kolegama s drugih fakulteta i sveučilišta i da se okušaju u ulozi predavača. Ove je godine ta ideja konačno ostvarena,'' zadovoljno je potvrdio dr. sc. Tomislav Portada.

Središnji su događaji jedne i druge škole kemije bili posjeti Rafineriji nafte Rijeka. Svaki je posjet započeo uvodnim predavanjem o povijesti Rafinerije i tehnološkim procesima koji se u njoj provode, a zatim je slijedilo razgledavanje pogona i analitičkih laboratorija.

Više detalja o programu i sudionicima škole.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.