Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovci ugostili učenike iz Rijeke

14.3.2018.
Ruđerovci ugostili učenike iz Rijeke

Više od 30 učenika iz riječkog Učeničkog doma Podmurvice, u pratnji profesorica Marije Čemeljić – Salopek i Nikoline Pajnić te psihologa Tonija Erdfelda posjetili su Institut Ruđer Bošković.

Posjet je organizirao dr. sc. Nikola Biliškov iz Laboratorija za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva Zavoda za kemiju materijala, a ostvaren je u suradnji s dr. sc. Milivojem Uroićem iz Laboratorija za nuklearnu fiziku i Marinom Vukušićem iz Laboratorija za interakcije ionskih spojeva Zavoda za eksperimentalnu fiziku te dr. sc. Igorom Milanovićem iz Laboratorija za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva.

Ruđerovi znanstvenici goste su pobliže upoznali s istraživačkim radom triju laboratorija u kojima rade pa su tako dr. Biliškov i dr. Milanović učenike upoznali s kemijskim konceptima važnima za znanost o materijalima. Kroz kratko predavanje i nekoliko jednostavnih kemijskih pokusa i prikazivanje rjeđih kemijskih elemenata, ali i upoznavanje s instrumentima, učenici su upućeni u istraživanja novih materijala za pohranu vodika u čvrstom stanju.

Kroz predavanje popraćeno pokusima i mjerenjima, dr. Uroić ih je na vrlo zanimljiv način upoznao s konceptima nuklearne fizike, nukleosintezom, izotopima i radioaktivnim raspadom, a predstavio im je i generator neutrona, koji je kod mladih zaljubljenika u znanost izazvao veliko zanimanje.

Na kraju su Marin Vukšić i dr. Uroić učenicima predstavili Van de Graaffov akcelerator, kao i eksperimentalne linije koje se izvode iz njega. Tu su učenici upoznati s načinom primjene ubrzanih ionskih snopova u naprednim istraživanjima na polju fuzijske energetike, oslikavanja materijala, simuliranja procesa u zvijezdama i sl.  

„Drago mi je da i na ovaj način, kroz izravne posjete učenika, nastavljamo s našim popularizacijskim aktivnostima. Mislim da je važno da Ruđer ima širom otvorena vrata općoj i najširoj javnosti, jer javnost ima pravo znati što mi ovdje radimo. Osim toga, siguran sam da će učenici međusobno prepričavati svoje dojmove i na taj način će se povećavati njihovo zanimanje za znanost, što nam je svima u interesu, i to na svim razinama“, izjavio je nakon završenog posjeta dr. sc. Nikola Biliškov.

"Za nas, ovo je bila nesvakidašnja prilika vidjeti kako u praksi izgleda rad znanstvenika, što nam je vrlo važno kao doprinos dijelu mentorskih programa u našem Domu na kognitivnom i kreativnom području. Na kraju su svi ti učenici različitih razreda i škola, iz više tehničkih, medicinskih, prirodoslovnih, grafičkih ili gimnazijskih usmjerenja, pronašli nešto što ih je zaintrigiralo“, izjavio je Toni Erdfeld, psiholog Učeničkog doma Podmurvice.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.