Prijeđite na glavni sadržaj

Započela radionica "Game of Flavours"

30.4.2019.
Započela radionica "Game of Flavours"

Na Interuniverzitetskom centru Dubrovnik se od 30. travnja do 3. svibnja 2019. održava radionica "Game of Flavours" koja će u Dubrovniku okupiti 50-ak istraživača aktivnih na eksperimentima na europskom laboratoriju za fiziku elementarnih čestica CERN.

Cilj radionice je diskutirati i razmijeniti iskustva o zadnjim razvojima u tehnikama za identifikaciju tzv. teških kvarkova, koji među poznatim česticama tvari imaju najveće mase.

Te čestice igraju važnu ulogu u preciznom određivanju svojstava nedavno otkrivenog Higgsovog bozona (Nobelova nagrada iz fizike 2013.) i u potrazi za novim česticama.

Novi razvoji koji će biti u fokusu radionice se oslanjaju na novim i boljim detektorima čestica ali i na sve većoj upotrebi metoda tzv. strojnog učenja ili umjetne inteligencije. Radionici će doprinjeti i teorijski fizičari kao i stručnjaci iz područja umjetne inteligencije.

Za lokalnu organizaciju radionice su u suradnji s IUC-om odgovorni istraživači s Instituta Ruđer Bošković koji aktivno sudjeluju u istraživanjima na CERN-u.

Radionica je organizirana u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost "Sto dvadeset i pet milijuna piksela za otkriće vezanja Higgsovog bozona na fermione i novih čestica na Velikom hadronskom sudarivaču".

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.