Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za epigenomiku

Temeljni znanstveni interes laboratorija je kemoprevencija raka, u kontekstu obrata ranih promjena (primarno metilacija molekule DNA i specifične supresivne modifikacije histona) u epigenomu (buduće) stanice raka.

Laboratorij za epigenomiku

Modelne sustave istraživanja čine kulture stanica i zloćudni tumori glave i vrata.

Modelni sustav kulture stanica istražuje se na razinama „intaktnog sustava“ i sustava koji se ciljno mijenja  prirodnim spojevima (primarno: kurkumin i resveratrol) i inhibitorima poli(ADP-ribozil)acije. U ovim se sustavima prate promjene vezane uz ispoljavanje gena: CTCF, BORIS, EZH2 i JMJD3 – u kontekstu metilacije molekule DNA, alternativnog izrezivanja pre-mRNA i postavljanja izabranih represivnih biljega na histon H3.

Prije navedeni geni se istražuju  i na modelnom sustavu tumora glave i vrata (grkljan i donji dio ždrijela) koji se od 2001. godine pohranjuju u Banci tumora, u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom „Sestre milosrdnice“.

 Članovi Laboratorija aktivno sudjeluju u nastavnim programima na diplomskim i doktorskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.