Prijeđite na glavni sadržaj

Šest desetljeća vrhunskih istraživanja u LRKD-u

30.11.2018.
Šest desetljeća vrhunskih istraživanja u LRKD-u

Znanstvenici Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD) danas su u sklopu posebnog programa Otvorenog dana laboratorija, održanog povodom obilježavanja šezdesete godišnjice rada LRKD-a, predstavili sofisticiran instrument za lasersku pulsnu spektroskopiju koji ima ključnu ulogu u detekciji kratkoživućih vrsta te istraživanjima kinetike njihovih reakcija, a koji će osim znanstvenicima LRKD-a biti na raspolaganju kolegama fizičarima,  biolozima i medicinarima. Cijelom timu LRKD-a čestitao je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith, a u čestici mu se pridružio i predstojnik Zavoda za kemiju materijala dr. sc. Damir Kralj. 

''Primarna ideja našeg istraživačkog tima bila je predstaviti jedini laboratorij na IRB-u koji je od samih njegovih početaka bio i ostao prepoznatljiv po svojoj metodologiji i problematici, odnosno u ovom slučaju to su radijacijsko-kemijskim istraživanjima različitih materijala.'' – objašnjava dr. sc. Branka Mihaljević, voditeljica laboratorija.

Istraživanja znanstvenika u LRKD-u usmjerena su na fizičko-kemijske učinke zračenja u materijalima i na iskorištavanje tih učinaka, kako za osnovna tako i za primijenjena istraživanja. Radijacijska sterilizacija, pasterizacija i dekontaminacija raznih materijala, od medicinske opreme i pomagala, farmaceutskih proizvoda, kozmetike i neke hrane, pa sve do predmeta iz kulturne baštine, intenzivno se već šest desetljeća uspješno primjenjuje u LRKD-u.

Štoviše, LRKD je jedini laboratorij u Hrvatskoj koji se bavi fundamentalnim istraživanjima u radijacijskoj kemiji i dozimetriji, primijenjenim istraživanjima u dozimetriji, osobito u zaštiti od zračenja u medicini i zaštiti okoliša, te radijacijskom tehnologijom jer jedini raspolaže snažnim izvorima zračenja, stručnjacima, sofisticiranom opremom i infrastrukturom koja je nužna za sigurnu i učinkovitu primjenu ovih metoda u istraživanjima. Kontinuirana znanstvena  istraživanja omogućuju daljnju prepoznatljivost LRKD-a kako na nacionalnoj tako i svjetskoj razini.

U svom šest desetljeća bogatom radu i djelovanju, Laboratorij je do sada stekao brojna priznanja kako znanstveno-akademske zajednice, tako i svojih korisnika i partnera, među kojima svakako treba spomenuti  priznanje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je etanol - klorbenzenski dozimetrijski sustav, koji su osmislili znanstvenici LRKD-a 2009. godine, proglasila trećim najraširenijim dozimetrijskim sustavom u istraživačkim i  industrijskim uređajima za ozračivanje diljem svijeta. Ovaj kemijski sustav je prihvaćen kao zajednička ASTM i ISO norma.

''Sva ova istraživana u LRKD- u obavljalo je čak pet generacije znanstvenika koje su nastojale odgovoriti izazovima svoga vremena, nudili nova otkrića i brojne mogućnosti primjene izvora energije za iniciranje kemijskih promjena. Tijekom istraživačkog rada i napora LRKD-ovaca ulaganih u suradnju s industrijom stvarani su uvjeti u kojima su znanstvenici imali mogućnosti ulagati vlastita sredstva u daljnji razvoj znanstvenih istraživanja i otvaranje novih područja istraživanja. Jedno takvo ulaganje ostvarilo se u ovoj godini u kojoj se obilježava ne tako mala obljetnica osnivanja LRKD-a. '' – istaknula je dr. sc. Branka Mihaljević, voditeljica laboratorija.

Nd:YAG laser+LP980 spectrometer, Edinburgh Instr.

Zbog svojih širokih mogućnosti nova LPF instrumentacija omogućit će otvaranje novih tema iz područja kemije i mehanizama reakcija slobodnih radikala komplementarnih s primjenom gama radiolize u LRKD-u.

Potreba za instrumentom za lasersku pulsnu spektroskopiju traje već duže vrijeme. Kroz više desetljeća jedan vrlo stari uređaj s rubinskim laserom u LRKD-u više puta se nadograđivao samostalnim trudom i sredstvima. S nabavkom nove instrumentacije za lasersku pulsnu fotolizu (LPF) vlastitim sredstvima nastavljaju se znanstvena istraživanja koja nije bilo moguće pratiti starim uređajem.  Do sada su se u  LRKD-u provodila istraživanja iz područja kemije slobodnih radikala koji se inače generiraju iz lipida, kemijskih spojeva koji grade stanične membrane u živim organizmima.

Znanstvena istraživanja za koja je nabava instrumenta bila neophodna spadaju u temeljna multidisciplinarna istraživanja u kojima sudjeluju najvećim dijelom kemičari, ali i fizičari, biolozi i medicinari. Instrument omogućuje detekciju kratkoživućih vrsta generiranih pulsom svjetla te istraživanje kinetike njihovih reakcija. Pri tome su od posebnog interesa reaktivne vrste koje reagiraju s makrobiomolekulama kao što su DNA i proteini, što može voditi ka boljem razumijevanju djelovanja nekih vrsta antitumorskih antibiotika ili ka razvoju novih lijekova.

Zbog svojih širokih mogućnosti nova LPF instrumentacija (Nd:YAG laser+LP980 spectrometer, Edinburgh Instr.) omogućit će otvaranje novih tema iz područja kemije i mehanizama reakcija slobodnih radikala komplementarnih s primjenom gama radiolize u LRKD-u.

Na osnovu dosadašnje suradnje sa drugim Zavodima na IRB-u kao i zagrebačkim Sveučilištem, otvaraju se i mogućnosti zajedničke suradnje znanstvenika kojima je u određenim segmentima njihova istraživanja primjena LPF nezaobilazna. 

''Detekcija čestica od znanstvenog interesa i studiranje reaktivnosti s makrobiomolekulama moguća je jedino uz korištenje spektrometra za pulsnu fotolizu, a uslijed pomanjkanja odgovarajuće opreme ta su istraživanja do danas naši znanstvenici obavljali jedino u suradnji s istraživačkim grupama u inozemstvu, primjerice grupama u Poljskoj, Italiji ili Kanadi.

Primjena ove jedinstvene instrumentacije zasigurno će značajno doprinijeti kvaliteti znanstvenoistraživačkog rada svih zainteresiranih znanstvenika i omogućiti IRB-u da postane konkuretna institucija za istraživanja u području fotokemije i fotobiologije u europskom istraživačkom prostoru. Stoga, vjerujemo da će kapitalna vrijednost ove instrumentacije biti prepoznata i posebno smo ponosni što će ona biti ponuđena na korištenje svima iz naše akademske zajednice.'' – zaključuje dr. Mihaljević.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.